Moji predkovia by vás nakopali do riti.

27. augusta 2021, Dušan, Nezaradené

 

Predstavte si, že by aspoň na jeden deň, v nedeľu 29. augusta 2021 mohli vstať z hrobov všetci účastníci a bojovníci v SNP a pridali by sa k nim ožité sochy zo všetkých pamätníkov postavených na ich počesť a večnú spomienku. Viem si to živo predstaviť, ako by nakopali niektorých mentálne poddimenzovaných ústavných a vládnych činiteľov do riti.

Som rodák z Banskej Bystrice. Moji predkovia boli hrdí bojovníci proti fašizmu a ich prisluhovačom. V našich rodinách dodnes s úctou a pokorou spomíname  na ich odvážne skutky a odhodlanie, v krutých, pre mladšiu generáciu nepredstaviteľných podmienkach. A to aj za cenu straty svojich životov.

V základnej škole Slovenského slobodného vysielača v Banskej Bystrici nás učitelia vychovávali k úcte k SNP, národným tradíciám a láske k vlasti. V areály múzea SNP  sme sa v rámci vyučovania starali o vojenské exponáty a ich okolie. Ako škola sme tam mali patronát  Boli sme na to náležite pyšní.

Dnes som sa z médií dozvedel, že na 77. výročie SNP sa na oficiálnu časť osláv do múzea SNP dostanú len pozvaní papaláši a hostia. Vraj obava z Covidu. Táto verzia je už teraz pre rozmýšľajúcich neprijateľná. Nás – verejnosť – plebs pustia až popoludní, keď papaláš suita nasýtená,  po dobrom obede za peniaze daňových poplatníkov opustí v limuzínach Banskú Bystricu stvárať ďalšie pánske huncútstva.

Zdá sa, že panstvo má strach. Strach z nastaveného zrkadla, ktoré by im ľud držal pred ich tvárami. A možno sa bojí aj tých presne mierených kopancov.

P.S. Slovné spojenie – diagnózu „mentálne poddimenzovaný“ som  prevzal pre jeho originalitu a výstižnosť  od diskutéra z jednej včerajšej debaty.