Pani prezidentka Čaputová, čo Vy na to?

17. augusta 2023, Dušan, Nezaradené

Dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor si dnes len tak povedal, že o zvolaní Bezpečnostnej rady rozhodne, keď získa dostatočné informácie v súvislosti s dnešnou akciou NAKA aj napriek tomu, že ho k tomu ako predsedu Bezpečnostnej rady pani prezidentka vyzvala. Pani prezidentka, aj keď pod tlakom politikov a verejnosti ju nakoniec zvolal, nevadí Vám, že Váš podriadený sa Vám defacto vzoprel a dal najavo, že môže porušiť Vaše práva v nižšie uvádzaných zákonoch. Je to veľmi nebezpečný signál pre občanov SR ale aj pre zahraničie. On sa nemá čo rozhodovať, on má konať na Váš pokyn. V tých zákonoch je imperatív, nie svojvôľa. Ako Vami poverený premiér tým určite neprospel k vážnosti a rešpektu k prezidentskému úradu. Čo s tým urobíte je teraz na Vás.

 

1. Zákon 110/2004 o fungovaní bezpečnostnej rady: “Ak zvolanie zasadania Bezpečnostnej rady navrhne prezident Slovenskej republiky, predseda zvolá jej zasadanie v lehote podľa ústavného zákona.”

2. Ústavný zákon 227/2002 o bezpečnosti štátu: “Prezident má právo navrhovať zvolanie Bezpečnostnej rady a zúčastňovať sa na jej zasadnutiach; ak prezident navrhne zvolanie Bezpečnostnej rady, predseda Bezpečnostnej rady zvolá Bezpečnostnú radu tak, aby sa jej zasadnutie uskutočnilo najneskôr do 48 hodín od okamihu, keď sa o návrhu dozvedel.”