Založ si blog

Ožrani v politike.

 

Včera večer v  súkromnej televízii, v programe -Téma dňa- som sa dozvedel, prečo to politici a vysoko posadení funkcionári štátu preháňajú s požívaním alkoholu. Slovíčko požívať, spojené v súvislosti s ožieraním sa vyznieva síce komicky, no pokúsim sa so smiechom cez slzy zachovať dekórum, veď sa hovorilo o ľuďoch, ktorí nám pripravujú  aj realizujú rozumné zákony, aby sa nám na výstupe ich snaženia a úmornej práce žilo lepšie. Úvod relácie bol spestrený premietnutím záznamov s podguráženými politikmi, škoda, že len s niektorými, mohol to byť niekoľko hodinový trhák a people metre v obývačkách by sa krútili ako vrtule. Ostrieľaný moderátor, dvaja diskutujúci a jedna diskutérka, nepochybne odborníci vo svojich fachoch, hovorili o dôvodoch spoločenskej tolerancie pitia alkoholu a o prešľapoch vyvolených, či zvolených funkcionárov.

Argumentácia diskutujúcich v skratke:

  1. Argument – Slovensko je krajina s dlhodobou tradíciou popíjania alkoholu, má to hodnotovo ukotvené v národných zvykoch, je to náš kultúrny fenomén, relaxačný prvok, opíjanie nás sociálne stmeľuje od narodenia až po smrť. Pripíjame si, keď sa nájde dôvod, keď nie, tak si ho vymyslíme.
  2. Argument – Politicky aktívni ľudia a vrcholoví manažéri štátu sú pod enormným tlakom, nielen vo vzťahu k zložitosti práce, ktorú pre nás vykonávajú, ba aj na takúto prácu nie sú pripravovaní odborne a mentálne. Mnohokrát sú nútení riešiť neštandardné vzťahové otázky medzi kolegami, či vo svojich rodinách. Mali by vraj využívať služby psychológov, či iných špecialistov – hlavológov. No údajne je to zložité, pretože odhalenie ich priľnavosti k alkoholu by ich politicky a spoločensky znemožnilo, môžu byť vydierateľní, korupcia by im bola bližšia ako kabát, preto za zacyklujú do problémov a démon alkoholu nad nimi víťazí.

Odzneli aj ďalšie argumenty, no tie sa motali okolo tých už spomínaných. Debatujúci poukázali aj na to, že pitie v parlamente je vo svojej podstate porušenie pracovnej disciplíny, žiaľ bez odsúdenia verejnosťou a iných dôsledkov pre hriešnikov.   Moderátor vyslal debatujúcim niekoľkokrát signál na ostrejšiu debatu formou cielených otázok, na hlbšie rozpitvanie problému z ekonomického aj sociálneho pohľadu. Nepochodil, a tak to na mňa celé zapôsobilo formálne, s nejasne formulovaným odkazom pre politikov, no najmä pre nás – občanov, voličov.

Moje zhrnutie: Nepiť na  Slovensku je čosi nezvyčajné. Alkohol je neurotoxín a najviac tolerovanou drogou.  Jeho zdravé popíjanie je mýtus, je to tichý zabiják, nenávratne poškodzuje psychické a fyzické zdravie človeka. Jeho dlhodobá konzumácia spôsobuje ubúdanie intelektu, výpadky pamäti, povahových vzorcov, správanie nerešpektujúce spoločenské normy, ľudskú etiketu atď. Podobnosť charakteristík s lídrami politických strán a papalášov dnes úradujúcich je čisto nenáhodná. Čo to pre mňa ako občana voliča, občasného a stále zriedkavejšieho popíjača znamená?  Napísať túto úvahu a v čo najväčšej miere ju zdieľať. Ľudia s takýmto biľagom sa jednoducho do verejného života dostať NESMÚ. Našou občianskou povinnosťou je tomu zabrániť kritickým myslením a ich odhalením. Pretože takí sú pre spravovanie vecí verejných NEBEZPEČNÍ. Len triezva a integrovaná osobnosť bez démonov, ktorú si zakrúžkujeme 29.2. môže správne a zodpovedne premýšľať, tvoriť normy a zákony, dodržiavať ich, byť príkladom v osobnom aj verejnom živote a môže zmeniť Slovensko a postoj obyvateľov, ktorý sa dnes považuje za normu – viz. Argument č.1.  Čo tak zaviesť obdobu registra trestov pre všetkých uchádzačov pracovať za štátne, teda za naše peniaze vo verejnom priestore, Certifikát o spôsobilosti zastávať funkcie poslancov NR SR , ministrov vlády, šéfov silových zložiek a súdov nie len vo vzťahu k alkoholizmu. Možno by klesol aj počet politických strán a vedúcich osobností. Znížili  by sa morálne lapsusy a ekonomické straty. Psychotesty, CT, laboratórne vyšetrenia a podobné sofistikované metódy na odhalenie budúcich škodcov sú dávno dostupné. Dnes ísť do volieb so sloganom: – Za triezve a prosperujúce Slovensko- by bol vopred prehratý boj, sprevádzaný posmeškami „zdravotne“ popíjajúcich zmanipulovaných občanov, intrigami liehovarníkov, producentov etanolových jedov a samotných vyberačov daní z liehu – štátu. No verte, raz aj triezvosť bude nevyhnutnosť a in, bude určovať víťazov vo volebnej trme-vrme, hodnotovú štruktúru štátu a z nej sa odvíjajúce inštitúcie naozaj slúžiace triezvemu občanovi.

Poznámka: Nie som moslim, abstinujúci alkoholik, politik, fašista, rasista, moralista, puritán, genderista a čo ja viem čo ešte, ale založiť si novú politickú stranu v nasledujúcom volebnom období, hmmm´…?

Reagujte, píšte. Ďakujem.

 

 

 

 

 

Zlomí debata o M. M. Šimečkovi k môjmu včerajšiemu blogu rekordy?

04.02.2024

Tak trochu som tušil, že môj včerajší blok zmobilizuje debatérov z rôznych názorových a straníckych táborov, no nečakal som až toľko reakcii. Údajne niektoré administrátor aj vymazal? Ak má mať blogovisko zmysel vo viacerých rovinách, od osobnej až po spoločenskú, tak takéto zapojenie čitateľov a zdieľanie ich názorov je veľmi užitočné. Ďakujem všetkým [...]

Fico je premiérom“malého zbabelého národa, ktorý nikdy poriadne nebojoval“.

03.02.2024

Toto sa nedávno objavilo na internete. Autorom tejto intelektuálno historickej perly je známy novinár M.M. Šimečka. Nie, takýto človek mňa, ani mojich predkov nemôže uraziť a nahnevať. Prečo? Lebo tí , ktorí poznajú dejiny Slovenského národa a vedia čím všetkým si prešiel, kde a kedy vzdoroval, bojoval za svoju svojbytnosť a sebaurčenie sa pousmejú nad chudobou ducha [...]

Kde niet piety, niet ľudskosti.

27.01.2024

Včera som si vo večerných správach pozrel reportáž o výstavbe rodinných domov v blízkosti pamätníka v Kremničke, postavený z úcty a na večnú spomienku na zavraždených ľudí, ktorých pred koncom druhej svetovej vojny na tomto mieste nemilosrdne pozabíjali nemecké a slovenské fašistické zvery. Dnes som si o tejto výstavbe prečítal aj článok v Pravde. Mnohé [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Dušan

Pozorujem a pokúšam sa dokonalejšie vidieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 80
Celková čítanosť: 426723x
Priemerná čítanosť článkov: 5334x

Autor blogu

Kategórie