Založ si blog

Moji predkovia by vás nakopali do riti.

 

Predstavte si, že by aspoň na jeden deň, v nedeľu 29. augusta 2021 mohli vstať z hrobov všetci účastníci a bojovníci v SNP a pridali by sa k nim ožité sochy zo všetkých pamätníkov postavených na ich počesť a večnú spomienku. Viem si to živo predstaviť, ako by nakopali niektorých mentálne poddimenzovaných ústavných a vládnych činiteľov do riti.

Som rodák z Banskej Bystrice. Moji predkovia boli hrdí bojovníci proti fašizmu a ich prisluhovačom. V našich rodinách dodnes s úctou a pokorou spomíname  na ich odvážne skutky a odhodlanie, v krutých, pre mladšiu generáciu nepredstaviteľných podmienkach. A to aj za cenu straty svojich životov.

V základnej škole Slovenského slobodného vysielača v Banskej Bystrici nás učitelia vychovávali k úcte k SNP, národným tradíciám a láske k vlasti. V areály múzea SNP  sme sa v rámci vyučovania starali o vojenské exponáty a ich okolie. Ako škola sme tam mali patronát  Boli sme na to náležite pyšní.

Dnes som sa z médií dozvedel, že na 77. výročie SNP sa na oficiálnu časť osláv do múzea SNP dostanú len pozvaní papaláši a hostia. Vraj obava z Covidu. Táto verzia je už teraz pre rozmýšľajúcich neprijateľná. Nás – verejnosť – plebs pustia až popoludní, keď papaláš suita nasýtená,  po dobrom obede za peniaze daňových poplatníkov opustí v limuzínach Banskú Bystricu stvárať ďalšie pánske huncútstva.

Zdá sa, že panstvo má strach. Strach z nastaveného zrkadla, ktoré by im ľud držal pred ich tvárami. A možno sa bojí aj tých presne mierených kopancov.

P.S. Slovné spojenie – diagnózu „mentálne poddimenzovaný“ som  prevzal pre jeho originalitu a výstižnosť  od diskutéra z jednej včerajšej debaty.

Zlomí debata o M. M. Šimečkovi k môjmu včerajšiemu blogu rekordy?

04.02.2024

Tak trochu som tušil, že môj včerajší blok zmobilizuje debatérov z rôznych názorových a straníckych táborov, no nečakal som až toľko reakcii. Údajne niektoré administrátor aj vymazal? Ak má mať blogovisko zmysel vo viacerých rovinách, od osobnej až po spoločenskú, tak takéto zapojenie čitateľov a zdieľanie ich názorov je veľmi užitočné. Ďakujem všetkým [...]

Fico je premiérom“malého zbabelého národa, ktorý nikdy poriadne nebojoval“.

03.02.2024

Toto sa nedávno objavilo na internete. Autorom tejto intelektuálno historickej perly je známy novinár M.M. Šimečka. Nie, takýto človek mňa, ani mojich predkov nemôže uraziť a nahnevať. Prečo? Lebo tí , ktorí poznajú dejiny Slovenského národa a vedia čím všetkým si prešiel, kde a kedy vzdoroval, bojoval za svoju svojbytnosť a sebaurčenie sa pousmejú nad chudobou ducha [...]

Kde niet piety, niet ľudskosti.

27.01.2024

Včera som si vo večerných správach pozrel reportáž o výstavbe rodinných domov v blízkosti pamätníka v Kremničke, postavený z úcty a na večnú spomienku na zavraždených ľudí, ktorých pred koncom druhej svetovej vojny na tomto mieste nemilosrdne pozabíjali nemecké a slovenské fašistické zvery. Dnes som si o tejto výstavbe prečítal aj článok v Pravde. Mnohé [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Dušan

Pozorujem a pokúšam sa dokonalejšie vidieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 80
Celková čítanosť: 426725x
Priemerná čítanosť článkov: 5334x

Autor blogu

Kategórie